Studii clinice si experimentale
Aspecte dermatoscopice in carcinoamele bazocelulare
Epitelioamele bazocelulare reprezinta cel mai frecvent tip de cancer cutanat (80% din leziunile maligne ale pielii).
Diagnosticul de certitudine este histopatologic, insa exista multiple investigatii non-invazive ce pot fi utilizate pentru diagnosticul precoce al acestor tumori, dermatoscopia fiind o varianta eficienta si facila. Din punct de vedere dermatoscopic, exista elemente descrise ca fiind tipice pentru recunoasterea epitelioamelor bazocelulare.

Obiective:
Acest studiu are ca obiectiv determinarea incidentei elementelor dermatoscopice caracteristice epitelioamelor  azocelulare in randul tumorilor studiate.

Material si Metoda:
Studiul analizeaza retrospectiv un lot de 43 de pacienti cu epitelioame bazocelulare, confirmate histopatologic, inregistrate folosind sistemul Fotofinder - tehnica polarizata de contact, in perioada 2010-2011 in Clinica de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgenta ELIAS.

Rezultate: 
In randul celor 35 (81,39%) carcinoame bazocelulare nepigmentate si 8 (18,6%) pigmentate, ulceratia a fost prezenta in 32 din cazuri (74,41%), vasele arborescente in 18 (41,86%) din cazuri, capilarele fine in 43 (93,02%) din cazuri, zonele roz-rosii si cele alb-sidefii in 39 (90,7%), respectiv 34 (79,07%) din cazuri, iar fibroza in 21 (48,84%) din cazuri.Dintre structurile caracteristice tumorilor pigmentate, globulele gri-albastrui au fost prezente in 17 (39,53%) din cazuri, granulele de pigment in 8 (18,6%) din cazuri, structurile foliacee in 6 (13,95%) din cazuri, iar structurile in spita de roata in 3 (6,98%) din cazuri.

Concluzii: 
Zonele roz-rosii si capilarele fine, desi nu reprezinta structuri specifice doar epitelioamelor bazocelulare, sunt cele mai frecvente elemente dermatoscopice evidentiate in cadrul tumorilor studiate. Semnele de pigmentare (in special globulii gri-albastrui) sunt mai frecvent evidentiate dermatoscopic decat clinic.