Referate generale
ADERENTA LA TRATAMENTUL DERMATOLOGIC

Tendinta pacientilor de a nu fi aderenti la regimurile terapeutice se manifesta de-a lungul intregului spectru de fectiuni si clase terapeutice iar nonaderenta este cunoscuta de a fi responsabila pentru o mare parte din spitalizari.
Nonaderenta are de asemenea efecte negative majore asupra prognosticului pacientilor. S-a demonstrat ca factorii pacient-dependenti cum ar fi varsta, etnia, gradul de alfabetizare (inclusiv educatie medicala), credintele personale si statutul socioeconomic influenteaza aderenta atat la tratamentele orale cat si topice. Un anume impact asupra aderentei au si factorii medicament-dependenti cum ar fi complexitatea regimului terapeutic si durata tratamentului. Variabilele care influenteaza semnificativ aderenta la terapia topica au efecte similare si asupra aderentei la tratamentul oral. Atat interventiile educationale cat si cele psihologice impreuna cu simplificarea regimurilor terapeutice pot imbunatati considerabil aderenta pacientilor ce primesc atat terapie topica cat si orala.
In momentul de fata exista relativ putine cunostinte privind efectele regimurilor terapeutice asupra aderentei la tratamentul topic dermatologic. Aparitia a noi medicamente care permit aplicarea unei doze zilnice unice permite evaluarea influentei diferitelor regimuri terapeutice topice asupra aderentei si prognosticului terapeutic la pacientii cu boli dermatologice.