Studii clinice si experimentale
ANALIZA FACTORILOR DE RISC TUMORALI SI A COMPORTAMENTULUI SOLAR LA UN LOT DE PACIENTI CU CARCINOAME CUTANATE - studiu prospectiv -

Introducere:

Cunoasterea si analiza factorilor implicati in carcinogeneza cutanata este importanta in dezvoltarea unor strategii de profilaxie si tratament al carcinoamelor cutanate (CC).

Obiective:

Identificarea factorilor de risc tumorali si analiza atitudinii comportamentului pacientilor fata de carcinoamele cutanate si radiatia ultravioleta.

Material si metoda:

Am realizat un studiu prospectiv pe o perioada de 10 luni, pe 48 de pacienti cu carcinoame cutanate, internati in Clinica Dermatovenerologie Sibiu. Am realizat o fisa de identificare a factorilor de risc tumorali, a datelor clinice tumorale, comportamentului solar si a cunostintelor despre cancerele cutanate.

Rezultate:

Carcinoamele cutanate au fost diagnosticate mai frecvent peste 60 ani (67%), preponderent la sexul masculin (54,17%). Carcinoamele bazocelulare (CBC) au fost cele mai frecvente CC(95,83%), incidenta corelându-se direct cu expunerea agresiva la radiatia UV.
Localizarea cea mai frecventa a carcinoamelor cutanate a fost la nivelul extremitatii cefalice (73,68%).
Analiza atitudinii pacientilor fata de aceasta patologie a evidentiat faptul ca majoritatea au avut cunostinte minime referitoare la carcinoamele cutanate provenite din surse neprofesioniste.

Concluzii:

Carcinoamele cutanate reprezinta o problema importanta de sanatate publica, ce implica costuri ridicate de diagnostic si tratament. Cunoasterea si combaterea factorilor tumorigeni in CC este unul dintre dezideratele profilaxiei in dermatooncologie. Educatia medicala deficitara in rândul populatiei generale impune dezvoltarea unor strategii eficiente de profilaxie si tratament al CC. Raportarea continua a CC in registrul national al carcinoamelor cutanate ar permite o apreciere reala a incidentei CC in tara noastra.