Referate generale
ACTUALITATI IN DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL METASTAZELOR CUTANATE ALE MELANOMULUI

Melanomul este unul dintre cele mai metastazante cancere, iar morbiditatea si mortalitatea corespunzatoare melanomului cutanat sunt determinate in principal de boala metastatica. Metastazele cutanate sunt un fenomen intalnit frecvent in istoria naturala a bolii, atat precoce cat si in fazele tardive, prognosticul lor fiind semnificativ superior metastazelor viscerale. Mecanismele procesului metastatic sunt foarte complexe, incomplet elucidate, si implica o serie de factori intrinseci si extrinseci tumorali.

Contextul gazdei joaca un rol fundamental pentru facilitarea sau inhibarea dezvoltarii tumorale si a metastazarii in functie de stadiul evolutiv al tumorii.

Metastazele cutanate pun frecvent probleme de diagnostic diferential, clinic, dermatoscopic si histopatologic, implicand entitati atat benigne, cat si maligne. In prezent sunt disponibile numeroase optiuni terapeutice, locale si sistemice, la alegerea carora trebuie tinut cont de extensia bolii, prezenta afectarii sistemice si comorbiditatile pacientului. Terapiile au rol curativ daca metastazele cutanate reprezinta singura manifestare a bolii, tratamentul chirurgical reprezentand standardul de aur, sau rol paliativ in cazul leziunilor extinse, inoperabile sau insotind diseminarea sistemica.

Lucrarea de fata realizeaza o trecere in revista a datelor stiintifice actuale cu privire la metastazele cutanate ale melanomului, din punctul de vedere al mecanismelor metastazarii, aspectelor clinico-patologice, al problemelor de diagnostic clinic si diferential al acestora, precum si al optiunilor terapeutice disponibile in prezent.