Referate generale
PANSAMENTE MODERNE UTILIZATE IN TRATAMENTUL ULCERULUI DE GAMBA VENOS

Ulcerul de gamba reprezinta o pierdere de substanta dermohipodermica situata in partile declive ale membrelor inferioare, cu evolutie prelungita si fara tendinta spontana la vindecare. Un pansament corect ales scurteaza timpul de vindecare, imbunatateste calitatea vietii bolnavului si limiteaza costurile sistemului de sanatate. Inainte de a alege tipul de pansament, trebuie sa avem in vedere ca un pansament ideal mentine umiditatea plagii, indeparteaza exudatul in exces, nu este alergenic, protejeaza ulcerul de traumatisme si infectii secundare, se schimba rar.

Pentru a preciza prognosticul si a alege tipul adecvat de pansament, evaluarea initiala a ulcerelor de gamba are in vedere prezenta necrozei, infectiei si exudatului. Debridarea autolitica se realizeaza utilizand pansamente cu hidrogel, hidrocoloid, alginat de calciu sau film. Pentru tratarea infectiei, exista pansamentele cu antimicrobiene topice ce contin argint, iod, miere, biguanida polihexametilen, sau o combinatie de metilen albastru si cristal violet. In cazul ulcerelor infectate, pentru filtrarea mirosului neplacut se pot utiliza pansamente seundare cu carbune.
Un mediu umed este esential in toate fazele vindecarii, pastrarea unei umiditati adecvate se face crescand umiditatea in plagile uscate si scazand umiditatea in plagile cu exudat excesiv, astfel se poate recomanda utilizarea pentru o plaga uscata de pansamente cu hidrocoloid, hidrogel, film transparent, iar pentru o plaga umeda,pansamente din spuma, alginat de calciu, hidrofibre.

Datorita imbatranirii demografice si lipsei preventiei,in prezent, in tara noastra prevalenta si incidenta ulcerului de gamba de etiologie venoasa este in crestere generand spitalizari repetate, costuri mari si un impact negativ
asupra calitatii vietii bolnavului. Tratamentul eficient si precoce este necesar pentru a evita spitalizarile prelungite si eventualele complicatii