Articole originale
COMPLICATII TARDIVE DUPA INJECTAREA DE ACID HIALURONIC IN SCOP ESTETIC SI MANAGEMENTUL LOR

Rezumat

Fillerele sunt substante injectabile care reduc ridarea atunci c and sunt amplasate in piele, sau dau volum in tesut, imbunatatind conturul fetei si textura cutanata c and sunt injectate profund, periostal. Fillerele sunt cunoscute si sub denumirea de substante de umplere si sunt inregistrate drept dispozitive medicale. Dintre numeroasele fillere care au aparut in ultimele decade, acidul hialuronic a devenit foarte utilizat de catre medicii esteticieni si preferat de pacientii care cauta metode noninvazive de rejuvenare. Cresterea numarului procedurilor de injectare cu acidul hialuronic a condus si la cresterea numarului de complicatii postinjectare.

Metoda: Din arhiva clinicii au fost extrase datele pacientilor care au prezentat complicatii tardive post injectare si au fost analizate urmatoarele informatii: data aparitiei complicatiei, data ultimei injectari, produsul injectat, cantitatea si tipul injectarii, zona injectata, cantitatea de acid hialuronic totala injectata in ultimele 20 de luni, istoricul produselor injectate, tratamentul complicatiei, timpul de remisie. Au fost urmarite 10 paciente care au prezentat complicatii tardive la o saptam ana - p ana la 1 an de la injectare. Au fost revizuite din literatura de specialitate articole publicate privind complicatiile tardive si algoritmii de tratament propusi.

Rezultate: Pe o perioada de 8 ani (2013-2020) au fost efectuate in clinica noastra un numar de 2418 proceduri de injectare acid hialuronic la un numar de 1836 pacienti cu un volum total de 3855 ml de acid hialuronic. Dintre acestea, procentul reprezentat de femei care s-au tratat a fost de peste 95%. Complicatiile tardive s-au inregistrat dupa o saptam ana de la injectare si p ana la un an. Cele mai frecvente complicatii au fost nodozitatile vizibile sau doar percepute la palpare si edemele localizate. Dintre cauzele posibile au fost luate in discutie alergia la nichel, tratamentele stomatologice, afectiuni preexistente - acnee, rozacee, precum si vicii de injectare.

Concluzii: Cauzele aparitiei complicatiilor tardive se pot asocia cu volumul injectat, cu numarul de produse injectate, cu faptul ca produsele au fost injectate simultan in acceasi sesiune si tin si de patologia conexa alergica a pacientului.