Cazuri clinice
VITILIGO ÎN TRATAMENTUL CU INHIBITORI DE CHECKPOINT IMUNOLOGICI

Rezumat

Introducere: Inhibitorii de checkpoints imunologici (anticorpi monoclonali anti-CTLA-4, anti-PD-1, anti-PDL1), reprezintă o nouă clasă de medicație în terapia cancerului. Toxicitatea inhibitorilor de checkpoints imunologici, este în principal imunologică mediată prin reactivarea și proliferarea limfocitelor T induse. Incidența acestor reacții variază în funcție de anticorpul monoclonal utilizat fiind însă asemănătoare pentru fiecare moleculă. Aceste efecte indezirabile pot afecta teoretic în ansamblu toate organele.

Caz clinic: Prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 62 de ani cu melanom metastatic având adenopatie axiliară stângă și paratraheală inferioară, metabolic activă. Pacientului i s-a introdus tratament cu pembrolizumab intravenos. Tratamentul nu a fost urmat de apariția unei toxicități cu excepția apariției de vitiligo pe pielea păroasă a capului.

Discuții: Toxicitatea dermatologică apare atât cu anti-PD-1 (nivolumab, pembrolizumab) cât și cu anti-CTLA-4 (ipilimumab) indiferent de tipul tumorii tratate [1-6]. Cele mai frecvente afectări cutanate sunt reprezentate de exanteme, exanteme maculo-papuloase, prurit și vitiligo.