Cazuri clinice
ULCERAȚII GIGANTE SUPRAINFECTATE ALE COAPSELOR ȘI TRUNCHIULUI LA O PACIENTĂ CU DIABET ZAHARAT DEZECHILIBRAT

Rezumat

Introducere: Ulceraţiile cutanate pot fi dificil de gestionat şi pot deveni o sursă majoră de morbiditate. Localizarea abdominală, dar şi cea la nivelul coapselor este rar întâlnită. Paniculita necrozantă poate apărea oriunde, însă localizarea cea mai frecventă este pe zonele expuse injuriilor şi de presiune.

Caz clinic: Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 78 ani, cunoscută cu DZ tip II insulinonecesitant, HTA, BRGE şi obezitate morbidă, se prezintă pentru multiple ulceraţii gigante, rotund-ovalare, acoperite de necroză şi secreţii fibrino-purulente, localizate la nivel abdominal şi la nivelul părţii interne a coapselor. Debutul a fost insidios, sub formă de leziuni eritematoase reliefate la nivelul coapselor ce au remis, însă cu reapariţia lor la nivel abdominal în urmă cu două luni, cu transformare rapidă în ulceraţii. Pacienta a urmat tratamente antibiotice şi terapie locală prin serviciul chirurgie ambulator, însă cu evoluţie nefavorabilă, fiind internată ulterior în secţia DV. În urma efectuării examenelor bacteriologice se evidenţiază suprainfecţia multibacteriană a ulceraţiilor cu Klebsiella pneumoniae, E. Coli, Proteus şi se iniţiază antibioterapie specifică. Examenul histopatologic a evidenţiat modificări focale de necroză lipoidică la nivelul hipodermului. Diagnosticul diferenţial a inclus pyoderma gangrenosum, paniculita necrozantă sau reacţia alergică la insulină.

Concluzii: Localizarea ulceraţiilor la nivel abdominal (la locul de injectare a insulinei), dar şi la nivelul coapselor şi interfesier este rară şi pune dificultăţi de diagnostic. Managementul ulceraţiilor cutanate necesită gestionarea atentă a patologiilor asociate precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, dar şi obezitatea morbidă, în cazul pacientei.