Instructiuni pentru autori
1. Scop si obiective

Revista Dermatovenerologia este revista oficiala a Societatii Romane de Dermato-Venerologie. Revista Dermatovenerologia isi propune sa contribuie la promovarea progresului medical in domeniul dermato-venerologiei abordand toate aspectele acestui domeniu. Revista apare in patru numere pe an, in editie bilingva (romana si engleza), timpul mediu de aparitie al unui articol fiind de trei luni de la data intrarii in redactie. Articolele trebuie sa fie trimise in limba romana si in limba engleza. Autorii care nu cunosc limba romana trimit articolele in limba engleza. Traducerea articolului in limba romana a rezumatului articolului sau a articolului in intregime, dupa cum este cazul, revine editorilor.
Revista de Dermatologie primeste articole care se incadreaza in urmatoarele categorii:
  • Editoriale, maxim trei pagini cu discutarea subiectului cu comitetul de redactie
  • Articole de cercetare originala, maxim zece pagini (studii clinice si experimentale, probleme de terapeutica)
  • Cazuri clinice, maxim sase pagini
  • Sinteze, maxim zece pagini
  • Scrisori catre autori, Recenzii carte, Anunturi (manifestari stiintifice, raportari, alte evenimente)
Pentru a facilita procesul de publicare a articolelor, autorii sunt rugati sa citeasca urmatoarele instructiuni cu atentie si sa asigure redactarea corespunzatoare a lucrarii 

 
2. Modalitatea de trimitere a articolelor

Autorii sunt rugati sa trimita articolele tiparite pe hartie catre editor, la adresa urmatoare: 
Societatea Romana de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina, Soseaua Stefan cel Mare nr. 19-21, 020125, Sector 2, Bucuresti, Romania, Tel./Fax: 021-3107348
sau in format electronic la adresa de email office@srd.ro sau alecu.mihail@gmail.com 


3. Modul de redactare a articolelor

Cerinte generale
Textul va fi scris atat in limba romana, cat si in limba engleza, pe o singura coloana, format Word, cu caractere 12, la un rand si jumatate. Continutul unui articol trebuie aranjat in ordinea urmatoare: 1. Titlu; 2. Rezumat si cuvinte cheie; 3. Textul principal; 4. Mentiuni, 5. Bibliografie; 6. Tabele, figuri (fotografii), scheme. 

Paginile vor fi numerotate, inclusiv bibliografia.

1. Titlul - Pagina cu titlul va contine: 
  • titlul articolului scris cu litere mari, ingrosate, de ex. EPIDEMIOLOGIA PSORIAZISULUI
  • numele si prenumele fiecarui autor scrise cu litere mici, ingrosate, italice, urmate de afilierea fiecarui autor, numerotate cu font superscript. De ex. Oana Popescu1, Ion Ionescu2 ...
  • Institutia din care provin autorii va fi mentionata cu litere mici, de ex. 
    • Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti, Roamania
    • Departamentul de Dermatologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Bucuresti, Romania
    • Adresa, numarul de telefon/fax si adresa de email ale persoanei pentru corespondenta
     
 
2. Rezumat si cuvinte cheie

Rezumatul va avea maxim 300 de cuvinte si trebuie sa mentioneze pe scurt care este scopul cercetarii, principalele rezultate si concluziile.
In continuare vor fi trecute maxim 6 cuvinte cheie, de preferat selectate din Index Medicus sau Excerpta Medica Index. 

 
3. Textul principal

Textul articolului trebuie sa contina urmatoarele parti: Introducere, Material si metoda, Rezultate, Discutii si Concluzii

 
4. Mentiuni

Dupa textul principal si inainte de referintele bibliografice vor fi trecute multumirile, sursele de finantare, acordurile de finantare sau de alta natura care pot sa existe cu firmele ale caror produse (medicamente sau materiale sanitare) sunt mentionate in articol.

 
5. Bibliografie

Referintele bibliografice vor avea un numar care respecta ordinea citarii in text, fiecare referinta bibliografica comporta numele primilor trei autori urmat de initiala prenumelui, titlul articolului in limba de origine, numele prescurtat al revistei (in conformitate cu abrevierea de uz general din Index Medicus), scris cu font italic, anul aparitiei, prima si ultima pagina. Pentru carti se va mentiona autorul, titlul, editura, orasul, anul aparitiei. In text numarul referintei bibliografice va fi incadrat in paranteze drepte. 

De exemplu:
  1. Scarabello A, Leinweber B, ArdigoM et al. Cutaneous lymphomas with prominent granulomatous reaction: a potential pitfall in the histopathologic diagnosis of cutaneous T and B-cell lymphomas. Am J Surg Pathol 2002; p 1226-1259
  2. Howard A. White Jr C.R. Non-infectious Granulomas In Dermatology by Bolognia J, Jorrizo J, Rapini R. Mosby 2003, p 1455 -1468.

6. Tabele, figuri, scheme

Tabelele, figurile si schemele vor fi trecute in aceasta ordine pe pagini separate la sfarsitul articolului si vor fi numerotate cu cifre arabe. Acestea vor avea un titlu si vor fi insotite de o legenda. Figurile pot fi color, cu rezolutie inalta (150 dpi), in format tiff sau jpeg.
Trebuie protejata identitatea pacientilor care apar in fotografii (identitate ascunsa sau acord de publicare).

Articolele trimise spre publicare vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • Toate articolele vor fi supuse recenziei editoriale si pentru avizul de publicare se va apela la referenti alesi din cadrul comitetului stiintific al revistei. Opiniile acestor referenti vor fi comunicate autorilor articolului supus recenziei.
  • Articolele trimise la redactie trebuie sa fie originale si nepublicate anterior (partial sau total) si sa nu fie trimise concomitent pentru evaluare altei reviste.
  • In cazul in care intr-un articol apar scheme, figuri, tabele, paragrafe din alte articole se presupune ca autorii articolului trimis spre publicare au acordul de reproducere a autorilor initiali. Totodata autorii sunt obligati sa se asigure ca materialul trimis nu este calomnios, sau nu incalca alte drepturi de autor.
  • Experimentele cu subiecti umani prezentate in articol, trebuie sa respecte standardele etice inscrise in declaratia de la Helsinki. Este de presupus ca autorii au acordul comitetului de etica al institutiei in care s-a desfasurat experimentul si au acordul pacientilor pentru experimentele efectuate. De asemenea, studiile efectuate pe animale de laborator trebuie sa respecte reglementarile in domeniu.
  • Autorii articolelor trimise spre publicare trebuie sa evite conflictele de interese si sa mentioneze la sfarsitul articolelor, acolo unde este cazul, sursa de finantare.
  • Prin publicarea articolului, autorul transfera dreptul de reproducere al acestuia Societatii Romane de Dermatologie, niciun articol intreg sau parte a acestuia nu poate fi reprodus in alte publicatii fara acordul scris al redactiei revistei Dermatovenerologia.
  • Punctele de vedere sau opiniile exprimate in articolele publicate nu reflecta automat punctul de vedere al editorilor, al comitetului stiintific al revistei sau al Societatii de Dermatologie. De asemenea publicarea unor reclame nu constituie un gir din partea editorilor, comitetului stiintific sau al Societatii Romane de Dermatologie pentru continutul acestor reclame.

Autorii si coautorii trebuie sa declare conflictul de interese. Declaratia trebuie sa cuprinda numele, adresa primului autor, titlul articolului, numele celorlalti autori, semnatura primului autor si data declaratiei. Autorul va trebui sa declare ca articolul este original, nu a mai fost publicat anterior in forma lui finala printata sau ca forma electronica. 

In cazul in care sunt mai multi autori, fiecare autor trebuie sa declare conflictul de interese asemeni primului autor. Declaratia trebuie scrisa pe hartie si trimisa prin FAX sau posta la adresa mentionata.