Cazuri clinice
Sindrom mana-picior indus de sorafenib
Introducere: 
Sorafenibul este un medicament introdus in terapia cancerului renal si cercetat in tratamentul melanomului si carcinomului hepatocelular.
Sorafenibul blocheaza mai multi receptori ai tirozinkinazei VEGFR 1, 2 si 3, PDGFR-a, Flt-3 si c-KIT inhiband de asemenea si oncoproteinele Raf.

Caz clinic: 
Pacient in varsta de 69 de ani diagnosticat cu carcinom hepatic a urmat tratament cu sorafenib conform unei scheme compusa din 6 cicluri terapeutice fiecare ciclu cuprinzand 3 saptamani: in prima s-a administrat sorafenib 400 mg/zi, in a doua saptamana 800 mg/zi, iar in a treia s-a facut pauza. Dupa 5 saptamani de tratament pacientul a acuzat aparitia de furnicaturi palmoplantare urmate rapid de aparitia leziunilor eritematoscuamoase, descuamative, pe alocuri keratozice localizate
palmo-plantar bilateral. Oprirea tratamentului, datorata aparitiei si a altor efecte secundare, asociata cu aplicatii locale de topice keratolitice si emoliente a condus la disparitia leziunilor.

Discutii: 
Tratamentul cu sorafenib poate conduce la aparitia de efecte secundare: diaree, hipertensiune arteriala, astenie. Afectarea cutanata este des intalnita sub forma sindromului mana-picior, hemoragii subunghiale in forma de aschie, eritemul fetei si al pielii paroase a capului, xeroza cutanata, modificari ale parului, chiste si papule hiperkeratozice. Aparitia si evolutia sindromului manapicior depinde de doza folosita, reducerea posologiei fiind in marea majoritate a cazurilor suficienta pentru disparitia simptomatologiei.