Cazuri clinice
Discuții pe baza unui caz de ectima contagiosum
Ectima contagiosum (orf, dermatită pustuloasă contagioasă) reprezintă o boală ocupațională întâlnită la persoanele care vin în contact cu animalele infectate sau cu carnea contaminată (fermieri, măcelari, medici veterinari). Agentul etiologic este un Parapoxvirus.

Majoritatea cazurilor apar la pacienții de sex masculin, ceea ce reflectă predominanța bărbaților în meseriile sau activitățile pacienților infectați, ca de exemplu veterinari, studenți la medicină veterinară, fermieri, păstori. Femeile sunt susceptibile la infecție dacă au contact apropiat cu animalele. Infecția cu parapoxvirus nu are predilecție pentru o anumită grupă de vârstă. Copiii pot avea un risc ușor crescut din cauza comportamentului (pot suporta mușcături succesive ale unui animal sau stau lângă animale bolnave), igienei deficitare a mâinilor și lipsei măsurilor de protecție.

Leziunile apar după o perioadă de incubație de 5-6 zile, sub forma unor papule sau noduli roz sau roșii, de 2-3 cm până la 5 cm, de consistență fermă. Papulele se transformă în pustule sau bule hemoragice cu centrul ombilicat, acoperite de o crustă și înconjurate de un inel violaceu. Leziunile sunt unice sau puțin numeroase. Localizarea tipică este la nivelul feței dorsale a indexului mâinii drepte.

Diagnosticul se bazează pe istoric (contact cu animale infectate) și pe aspectele clinice.

Prezentăm cazul unui bărbat în vârstă de 73 de ani, din mediul urban, care se prezintă în clinica noastră prezentând multipli noduli de culoare roșie, fermi, înconjurați de un inel alb, cu dimensiuni cuprinse între 1,5 cm și 0,4 cm, ușor dureroși, localizați la nivelul indexului mâinii drepte, indexului și degetului 4 al mâinii stângi, și excoriații, leziuni care au apărut în urmă cu 4-5 zile. Din anamneză reținem faptul că pacientul deține o casă în mediul rural unde a efectuat lucrări în pământ fără a purta mănuși de protecție.