Studii clinice si experimentale
Tratamentul topic cu psoralen si radiatii ultraviolete naturale in alopecia areata
Introducere:
Desi cercetarile din ultimii ani au adus contributii valoroase la intelegerea etiologiei si patogenezei formei insiduoase de cadere a parului in aleopecia areata, inca persista numeroase zone gri si multe intrebari nu si-au gasit deocamdata raspunsurile din partea oamenilor de stiinta si specialistilor in medicina. Avand o etiologie inca incomplet cunoscuta, AA nu beneficiaza de cura permanenta si nici de o terapie universal acceptata, capabila sa produca remisia.

Obiectiv:
Studiul de fata urmareste sa demonstreze eficacitatea tratamentului topic cu PUVA-SOL in alopecia areata si efectul imunomodulator al terapiei cu PUVA-SOL topic.
Pacienti si metode: O suta cincizeci de pacienti cu AA aflati in tratament la Spitalul Universitar Tikrit, Sectia de Dermatologie, au participat la acest studiu desfasurat intre decembrie 2008-decembrie 2009; grupul experimental a fost format din 100 de pacienti (66,66%) iar grupul de control a constat din 50 de persoane (33,33%). Toti pacientii au fost examinati clinic, apoi intervievati si au fost completate chestionare AA detaliate. Toti pacientii inclusi in acest studiu sufereau de forme de AA care nu au raspuns la terapii conventionale. Pacientilor li s-a cerut sa intrerupa orice medicatie pentru o perioada de cel putin 3 saptamani inainte de a incepe terapia cu trisolarin (Trimethyl psoralen) 0,15 aplicat topic. La 15 minute dupa aplicarea psoralenului topic, acestia au fost instruiti sa isi expuna zonele afectate ale pielii la soare.

Rezultate:
Zona afectata cu predilectie de catre AA este scalpul. AA este mai frecvent la barbati decat la femei si la tineri comparativ cu varstnicii. Raspunsul la tratament a fost pozitiv in 68% din cazurile din grupul experimental si in 13% din grupul de control. Tratamentul nu a dat rezultate in proportie de 32% in grupul experimental si in 87% din grupul de control. Raspunsul a fost mai vizibil dupa 20 de saptamani de tratament atat la grupul experimental, cat si la grupul de control.

Concluzii:
Se poate concluziona ca PUVA-SOL este o metoda eficace de tratament al AA, mai ales in cazurile care nu raspund la terapia conventionala. Avand o etiologie inca incomplet cunoscuta, AA nu beneficiaza de cura permanenta si nici de o terapie universal acceptata, capabila sa produca remisia.