Cazuri clinice
Boala Verneuil, aspecte clinico-evolutive si terapeutice privind patru cazuri clinice

Boala Verneuil (BV) este o afectiune inflamatorie cronica, recurenta, care se manifesta prin leziuni dureroase, supurative, situate la nivelul regiunilor bogate in glande sudoripare sau sebacee.

Bolnavi si metoda
Prezentam 4 cazuri de BV, barbati cu varste cuprinse intre 21 si 62 ani, al caror istoric al afectiunii era intre 1 si 7 ani. Comorbiditatile intalnite la aceste cazuri au fost: acnee conglobata (2 cazuri), piodermita vegetanta (1 caz), sindrom metabolic (1 caz). Trei bolnavi au prezentat BV stadiul II si pe cel de-al patrulea l-am incadrat in stadiul III, conform clasificarii Hurley.
Puseul evolutiv al fiecarui caz a fost controlat prin antibioterapie sistemica de durata si ingrijiri locale. Doi bolnavi au primit in continuare Isotretinoin, la unul dintre acestia consemnand esecul terapeutic, motiv ce a determinat recurgerea la excizie si plastie intr-un serviciu de specialitate.

Discutii
Incidenta BV este de 1:600 la caucazieni, iar la populatia de origine africana este mai mare. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii (F/M=3/1).
Etiopatogenia nu este intru totul elucidata, iar tratamentul BV nu este standardizat.

Concluzii
BV este o afectiune cronica cu important rasunet psihologic, devenind uneori invalidanta.
Raspunsul terapeutic la antibioterapie sistemica de lunga durata este bun, dar acest tratament nu este curativ.
Renuntarea la fumat este obligatorie, de asemenea scaderea in greutate a pacientilor obezi cu BV.
Desi multe terapii au devenit disponibile in ultimii ani, tratamentul de referinta al BV ramane cel chirurgical.
Totusi, acesta este dificil de efectuat si greu de acceptat de catre bolnavi, mai ales in formele extinse care necesita excizii largi.