Cazuri clinice
NECROLIZA EPIDERMICA TOXICA INDUSA DE SULFASALAZINA

Introducere. Necroliza epidermica toxica (NET) este o afectiune rara si cu potential letal, fiind caracterizata clinic printr-o eruptie eritematoasa extensiva, ulterior veziculobuloasa ce conduce la decolari epidermice ale tegumentului si mucoaselor, afectand mai mult de 30% din suprafata cutanata.

 

Caz clinic. Pacienta in varsta de 47 ani, nefumatoare, a fost internata prezentand o eruptie cutanata extensiva eritematoasa cu bule flasce cu continut serocitrin, care dupa spargere lasa zone denudate largi; eroziuni dureroase la nivelul mucoasei bucale, genitale si perianal; conjunctivita bilaterala, stare generala alterata, subfebrilitate, frisoane.

Simptomatologia a debutat cu 4 zile inaintea internarii, la 21 zile de la debutul tratamentului cu Sulfasalazina 2 g/zi.
Coroborand aspectele clinice (suprafata corporala afectata peste 30%) cu investigatiile paraclinice s-a stabilit diagnosticul de necroliza toxica epidermica secundara administrarii de Sulfasalazina.

 

Discutii. Patogenia NET este incomplet elucidata. Este privit ca o reactie imuna citotoxica care vizeaza distrugerea keratinocitelor ce exprima antigeni straini (datorita medicamentelor); afectarea epidermului fiind datorata inducerii apoptozei. Mecanismul prin care sulfasalazina induce reactii adverse este toxic sau imunoalergic.

 

Concluzii. Desi rar raportat, Sulfasalazina poate induce necroliza epidermica toxica. Datorita riscului crescut de recadere se interzice administrarea medicamentelor implicate frecvent in patogenia NET.