Cazuri clinice
Alopecia fibrozanta frontala: observatii asupra a doua cazuri
Introducere: 
Alopecia fibrozanta frontala este o forma a alopeciei cicatriciale primare aparuta la femei in postmenopauza si caracterizata printr-o lipsa in banda a parului in zona fronto-parietala si mai putin frecvent de alopecia sprancenelor, axilelor si zonei pubiene. Aceasta asociere apropie alopecia fibrozanta frontala de sindromul Piccardi-Lasseur-Graham-Little caracterizat de triada alopecie cicatriciala multifocala a scalpului, alopecie necicatriciala axilara si/sau pubiana si papule foliculare
keratozice.

Caz clinic 1: 
Femeie in varsta de 56 de ani cumenopauza instalata de la varsta de 51 ani prezinta o lipsa simetrica a parului din zona fronto-parietala cu tendinta de extindere preauriculara, asociata cu absenta orificiilor foliculare, atrofie tegumentara si eritem  perifolicular la marginile scalpului. Pacienta prezinta o pierdere partiala a parului sprancenelor si axilar. Histopatologia evidentiaza o reducere a numarului de foliculi pilosi cu prezenta fibrozei lamelare perifoliculare si a canalelor foliculare. De asemenea este surprinsa si prezenta unui infiltrat inflamator limfocitar localizat in jurul portiunii superioare a foliculului pilos. Tratamentul a constat in corticoterapie locala si generala.

Caz clinic 2: 
Pacienta in varsta de 37 de ani prezinta de 2 ani o lipsa simetrica a parului sub forma unei benzi alopecice in zona fronto- parietala, cu eritem perifolicular, iar de 1 an si alopecia partiala a spancenelor cu prezenta unui eritem subiacent. Examenul histopatologic evidentiaza fibroza lamelara perifoliculara si fibroza canalelor foliculare cu rare infiltrate limfocitare perifoliculare. Nivelul seric al androgenilor a fost normal.
Tratamentul a constat in injectii intralezionale cu corticoizi.

Concluzie: 
Alopecia fibrozanta frontala este o alopecie cicatriciala cauzata de distrugerea foliculului pilos de catre un infiltrat inflamator  limfocitar localizat in jurul portiunii superioare a foliculului pilos, cu afectarea anumitor zone androgen dependente si considerata ca o varianta a lichenului plan pilar.