Referate generale
Vaccinarea anti HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este singura forma tumorala pentru care exista posibilitatea preventiei prin vaccinare, alaturi de posibilitatea de a fi detectata precoce, prin screening. Asocierea vaccinarii tinerelor impotriva tipurilor HPV cauzatoare de cancer (16 si 18) cu screeningul Babes Papanicolaou al secretiei cervicale la fiecare 3 ani poate reduce incidenta cancerului de col uterin cu 94%, comparativ cu lipsa oricarei masuri.

Exista doua vaccinuri impotriva HPV : Cervarix (bivalent) si Silgard (tetravalent) care previn infectia cu tipurile cele mai comune de HPV (16 si 18) cauzatoare de cancer cervical proiectate a fi date femeilor intre 10-55 ani.
Vaccinurile sunt sigure, imunogenice si eficiente pentru prevenirea infectiilor cu HPV si a afectiunilor precanceroase cervicale. Ideal ar fi ca tinerele femei sa fie vaccinate inaintea primului contact sexual devreme ce ele dobindesc infectia cu HPV in decurs de luni dupa primul contact sexual si incidenta de varf apare la cativa ani dupa aceea. Desi vaccinurile antiHPV nu sunt eficiente pentru prevenirea cancerului de col la femeile infectate cu tipurile 16 sau 18, testarea HPV nu este recomandata inaintea vaccinarii, in principal pentru ca putine femei sunt infectate atat cu HPV 16 cat si cu HPV 18 inaintea vaccinarii. Femeile cu negi genitali sau cu un test BP anormal pot fi vaccinate deoarece este putin probabil sa fie infectate cu toate tipurile de tulpini impotriva carora asigura protectie vaccinurile. Clinicienii trebuie sa informeze femeile ca vaccinarea nu va avea nici un efect terapeutic asupra infectiei cu tipul HPV impotriva caruia asigura protectie vaccinul sau bolii.

Nivelul redus al anticorpilor determinat de infectia naturala cu HPV nu este protector impotriva infectiilor ulterioare. OMS considera ca anticorpii neutralizanti reprezinta cel mai bun indicator de protectie impotriva infectiei cu HPV. Durata perioadei de protectie nu a fost deplin stabilita. Cervarix este vaccinul care a demonstrat pana in prezent niveluri inalte de anticorpi atat impotriva HPV 16 cat si a HPV 18 pentru cel putin 7,3 ani. Nu a fost stabilita necesitatea unei doze rapel. 
Vaccinarea antiHPV se dovedeste, pe masura ce noi studii sunt publicate in fiecare an, o metoda deopotriva sigura si eficace in demersul de combatere a cancerului de col uterin. Adevaratul grad la care vom vedea populatia protejata de cancerul de col uterin va depinde de acoperirea populatiei prin vaccinarea antiHPV si participarea continua la programele de screening citologic.