Cazuri clinice
Granulomul facial: observatii asupra unui caz
Introducere: 
Granulomul facial este o afectiune rara, caracterizata clinic prin una sau mai multe placi sau noduli, bine delimitate, de coloratie rosie-violacee sau bruna, localizate indeosebi la nivelul fetei dar si extrafacial.
O serie de aspecte histologice precum prezenta eozinofilelor faciliteaza diagnosticul de granulom facial.

Caz clinic: 
Pacient in varsta de 59 ani este consultat pentru prezenta a doua placi de coloratie rosie-bruna, bine delimitate, cu suprafata mamelonata, cu dimensiuni de 2,5 cm si respectiv 1,5 cm, asimptomatice, localizate la nivelul fetei. Histopatologic la nivelul dermului mijlociu si profund este prezent un infiltrat inflamator polimorf localizat indeosebi perivascular si format din polinucleare neutrofile si eozinofile, histiocite, limfocite, plasmocite.
Infiltratul celular respecta epidermul si anexele pilosebacee, iar capilarele sunt afectate. Examenul clinic si histopatologic au stabilit diagnosticul de granulom facial. Tratamentul a constat in injectii intralezionale cu
betametazona urmate de aplicatii de unguent cu tacrolimus 0,1% cu disparitia aproape completa a leziunilor.

Discutii: 
Etiopatogenia granulomului facial ramane neclara cu implicarea expunerilor la soare sau considerarea acestuia ca o forma de vasculita mediata de complexe imune generate de un raspuns de tipul fenomenului Arthus localizat. In privinta tratamentului nu exista medicatii eficace si specifice, fiind incercate o serie de tratamente medicale si chirurgicale.

Concluzie:
Localizarea granulomului facial la nivelul fetei precum si evolutia cronica, recidivanta dupa diverse terapii constituie adesea o problema terapeutica.