Referate generale
Sindromul mana-picior indus de capecitabina - aspecte clinice si terapeutice
Sindromul mana-picior (SMP) este o reactie adversa relativ frecventa si neplacuta la capecitabina. Acest sindrom este relativ usor de controlat prin intreruperea temporara a administrarii citostaticului si eventual
reducerea dozajului cu aprox. 25%.

Managementul SMP consta atat in masuri profilactice cat si terapeutice iar interventia prompta previne intreruperea terapiei pe perioade lungi de timp. In cazul aparitiei SMP de intensitate moderata sau grava pacientii ar trebui sa opreasca tratamentul cu capecitabina, sa ceara ajutorul oncologului si sa foloseasca preparatele topice sau sistemice recomandate de acesta. In situatiile mai grave, care nu pot fi controlate doar de medicul oncolog, poate fi necesara consultarea unui specialist dermatolog.

Articolul prezinta cele mai importante aspecte privind patogeneza, histopatologia, manifestarile clinice ale SMP precum si gradele sale de severitate. Este tratat pe larg subiectul managementului acestui sindrom, respectiv metodele profilactice cat si cele terapeutice recomandate, cu indicatii practice adaptate gradului de severitate clinica.