Referate generale
CELULELE STEM IN PROCESUL DE VINDECARE A RANILOR CUTANATE

Vindecarea ranilor reprezinta un proces secvential cu participare celulara si biochimica care tinde sa refaca partial sau total tesuturile distruse.


Celulele stem din tesuturi, care realizeaza in conditii normale homeostazia tesutului respectiv reprezinta elementul celular cel mai important in refacerea tesuturilor distruse.


In cazul pielii, participa la refacerea tesutului distrus celulele stem epidermice (interfoliculare sau din regiunea nisei), celulele stem mezenchimale (celule stem derivate din maduva osoasa, celulele stem mezenchimale propriu-zise celule stem derivate din adipocite), celulele stem melanocitare (din regiunea nisei).


Numerosi factori de crestere si citokine ca si o serie de factori microambientali moduleaza activitatea celulelor stem din piele atat a celulelor stem unipotente cat si a celulelor stem multipotente din regiunea nisei sau a celulelor stem derivate din maduva osoasa. De asemenea exista numeroase procese in care sunt asociate celulele stem (migrarea, tranzitia mezenchimal epiteliala) care favorizeaza vindecarea ranilor.


Cunoasterea actiunii celulelor stem in procesul de vindecare a ranilor deschide perspective terapeutice importante in medierea regenerativa. Pe de alta parte asemanarile care exista intre procesul de vindecare a ranilor si carcinogeneza si ciclul celulelor stem in aceste procese face ca sa se acumuleze noi date necesare in intelegerea ambelor procese.