Studii clinice si experimentale
TUMORI CUTANATE MALIGNE ISTORICE - STUDIU ASUPRA 14 CAZURI

Introducere: Tumorile istorice sau neglijate sunt tumori gigante, cu diametrul de peste 5 cm, si care au o evolutie de lunga durata.
Obiectiv: Identificarea existentei acestor tumori, contextul social si factorii psihologici asociati intarzierii diagnosticului.
Pacienti si metoda: Au fost studiati 14 pacienti care au fost diagnosticati cu tumori maligne istorice intr-o perioada de 8 ani in cabinetul de dermatologie Dermamed SRL din Brasov.
Rezultate: Dintre cei 14 pacienti 9 erau barbati (64,28%) si 5 femei (35,72%), avand o varsta medie de 76,43 ani, marea majoritate fiind pensionari. Ca si mediu de provenienta 8 pacienti proveneau din mediul rural (57,14%) iar 6 din mediul urban (42,86%). Carcinomul bazocelular a fost tumora cel mai frecvent intalnita (n=7) urmata de carcinomul scuamocelular (n=3), limfomul malign de tip T sau B (n=2), melanomul (n=1) si carcinomul verucos (n=1). Durata medie de evolutie a tumorilor pana in momentul primei consultatii a fost de 5,6 ani. Talia medie a tumorilor a fost de 7 cm (de la 5,5 cm la 13 cm). Motivul care a determinat pacientul sa se prezinte la consultatie a fost hemoragia, cresterea de volum a tumorii, ulcerarea, evidentierea structurilor osoase si influenta familiei. Tratamentul a constat in cele mai multe cazuri in excizia chirurgicala a tumorii combinata sau nu cu radioterapie, la 3 pacienti s-a efectuat doar radioterapie, iar 4 pacienti au refuzat orice forma de tratament.
Concluzie: Sensibilizarea medicului de familie si personalului de ingrijire ar putea imbunatati surprinderea tumorilor cutanate la pacientii neglijenti avand o astfel de patologie.