Cazuri clinice
ASPECTE CLINICE ȘI HISTOPATOLOGICE ALE DERMATOFIBROMULUI ANEURISMAL ÎN CONTEXTUL LIMFOMULUI NON-HODGKIN

Rezumat


Introducere: Dermatofibromul aneurismal este o tumoră benignă a pielii, de origine mezenchimatoasă, reprezentând sub 2% din totalitatea tipurilor de dermatofibroame, cu predilecție pentru sexul feminin și cu localizarea cea mai frecventă la nivelul membrelor inferioare. Etiologia nu este pe deplin cunoscută, însă asocierea cu trauma și înțepăturile de insecte sugerează un proces reactiv drept mecanism fiziopatologic. Cu toate acestea, datele citogenetice recente, precum și prezența leziunilor generalizate în cadrul populației expuse imunosupresiei, pledează pentru originea neoplazică a dermatofibroamelor.

Prezentarea de caz: Pacientă în vârstă de 71 de ani, se prezintă cu o formațiune nodulară, eritematoasă și ulcerată, situată la nivelul gambei stângi, cu dimensiunea 

de 14 mm, care a apărut în urma unei înțepături de insectă în urmă cu 5 ani. Leziunea a fost tratată cu antibiotice și antihistaminice locale, însă fără un răspuns terapeutic favorabil. Istoricul medical relevă diabet zaharat insulinonecesitant,
hipertensiune arterială esențială și cardiopatie ischemică cronică. În anul 2009, pacienta a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, abordat prin chimioterapie standard până în anul 2016. Examinarea histopatologică a nodulului situat la nivelul gambei relevă un dermatofibrom aneurismal, caracterizat prin prezența de spații hemoragice neregulate, care mimează vasele sangvine, dar care nu sunt tapetate de endoteliu. Tumora este alcătuită din celule fusiforme, dispuse în fascicule și storiform, fără atipii cito-nucleare. La nivelul dermului papilar se observă zona Grenz. Colorația Perls cu Albastru de Prusia evidențiază în verde depozitele de hemosiderină intra- și extracelulare.

Concluzii: Particularitatea cazului constă în prezența a doi posibili factori etiologici (înțepătura de insectă, imunosupresia în contextul limfomului non-Hodgkin), aflați în opoziție din punct de vedere al mecanismelor fiziopatologice incriminate în apariția dermatofibromului (reactiv și neoplazic). Evaluarea completă și abordarea multidisciplinară este necesară, având în vedere subtipul histologic aneurismal, cu tendință crescută de recidivă locală, precum și posibilitatea apariției generalizate a dermatofibroamelor în contextul imunosupresiei.