Cazuri clinice
ERUPȚIE PAPULO - PUSTULOASĂ FOLICULARĂ ÎN TIMPUL TRATAMENTULUI CU PANITUMUMAB PENTRU NEOPLASM DE COLON

Rezumat

Introducere. Inhibitorii receptorului factorului de creștere epidermal (EGFR-I) sunt utilizați din ce în ce mai mult pentru tratamentul cancerului colorectal, dar nu numai. Aceste medicamente au în general o bună eficacitate curativă, dar li se recunoaște toxicitatea cutaneo-mucoasă. Prezentăm manifestările iatrogene cutanate întâlnite la un bolnav în tratament cu Panitumumab (Vectibix) pentru cancer de colon, stadiul IV.

Caz clinic. Pacient în vârstă de 71 de ani, s-a prezentat în august 2021 în Clinica Dermatologie din Craiova pentru erupție papulo-pustuloasă, diseminată la nivelul feței și toracelui anterior, regiunea cervicală posterioară și scalpului, unde se remarcă existența de cruste groase de culoare galben-brună. Pacientul a fost diagnosticat cu neoplasm de colon flexura splenică pentru care s-a practicat colectomie segmentară (octombrie 2020). Fiind în stadiul IV (cT4N2M1 hepatice, ganglionare) s-a instituit polichimioterapia paliativă (11 secvențe) tip CAPOX (capecitabine/ oxaliplatin) pe perioada octombrie 2020–iunie 2021, apoi monochimioterapie paliativă cu Capecitabine, plus Panitumumab (6 mg/kg la fiecare două săptămâni). Afirmativ erupția papulo-pustuloasă a debutat după 12 zile de la inițierea terapiei cu Panitumumab.

Discuții. Având în vedere funcția EGFR la nivelul pielii, unghiilor și părului, efectele secundare dermatologice sunt frecvent observate după utilizarea EGFR-I (erupții papulo-pustuloase, xeroză, prurit, modificări ale unghiilor,
părului, mucoaselor).

Concluzii. Utilizarea noii terapii țintite pentru afecțiunile oncologice este în creștere. Erupția papulopustuloasă
foliculară este o complicație a terapiei cu Panitumumab, care de cele mai multe ori nu necesită întreruperea acestui tratament. Chiar dacă efectele secundare cutanate pot fi considerate un biomarker pentru un rezultat favorabil din punct de vedere oncologic, acestea afectează calitatea vieții pacienților. Este important ca medicii dermatologi să recunoască simptomele și să trateze aceste manifestări, pentru e evita întreruperea tratamentului.