Studii clinice si experimentale
Dermatita atopica si astmul in corelatie cu nivelul citokinelor
Context: 
Exista dovezi pentru reducerea productiei de IFN-γ (interferon-gama) de catre celulele T la pacientii astmatici si cu DA (dermatita atopica) si ca aceasta se coreleaza cu activitatea bolii. Aceasta pare a fi o caracteristica a bolilor atopice si nu este specifica pentru astm. Acest lucru sugereaza faptul ca productia deficitara de IFN-γ poate fi importanta in astm.

Obiectiv: 
Acest studiu are obiectiv evaluarea nivelului serologic de interferon gamma la astmatici, pacienti cu DA si astmatici cu DA, compararea rezultatelor cu martori aparent sanatosi si verificarea asocierii intre astm si DA.

Pacienti si metode: 
Studiul a fost realizat in Tikrit, Spitalul de Predare, in perioada martie-septembrie 2009. Un total de 85 pacienti au fost luati in studiu. Au fost inclusi 40 pacienti cu astm bronsic, 23 pacienti cu DA, 22 pacienti atât cu astm cât si cu DA si 15 indivizi aparent
sanatosi ca lot de control. O proba de sânge (5 ml) a fost colectata de la fiecare pacient si control. Esantionul a fost impartit in doua parti, 3 ml pentru determinarea IFN-γ si 2 ml pentru determinarea numerica a leucocitelor si eozinofilelor.

Rezultate: 
Studiul a demonstrat ca DA este cea mai frecventa la pacientii cu grupa de vârsta mai mica de 9 ani, astmul este mai des intâlnit la 20-29 de ani si 30-39 de ani, in timp ce preponderenta aparitiei, la grupul cu ambele afectiuni a fost la 20-29 ani. Eozinofilele au fost mai crescute la cei cu astm si DA iar IFN-γ seric a fost mai crescut la cei cu astm. Totalul numarului de leucocite nu
arata nicio diferenta semnificativa intre grupurile studiate.

Concluzii:
Studiul nostru extinde cunostintele acumulate despre astm si DA si sugereaza ca eliberarea deficienta a IFN-γ este caracteristica generala a acestei boli, de asemenea studiul indica faptul ca gradul deficientei in eliberarea IFN-γ ar putea fi legat de activitatea bolii.