Studii clinice si experimentale
Particularitati morfofiziologice ale tegumentului imbatranit: diferente morfofiziologice legate de sex
Pielea reprezinta unul dintre cele mai mari organe din corpul uman si, la fel ca si alte þesuturi, sufera procese degenerative de-a lungul timpului. Pielea reprezinta cel mai important organ la care sunt vizibile modificarile legate de varsta. Imbatranirea tegumentului este asociata cu o rata crescuta de boli ale pielii, inclusiv tumori cutanate si cu stres psihologic important. In ultima perioada, urmarirea imbatranirii tegumentului a dobandit importanþa majora in cadrul patologiei legate de senescenþa.
Studiul de faþa isi propune realizarea unei comparaþii intre particularitaþile morfofiziologice ale tegumentului imbatranit in funcþie de sex.
Lotul de studiu a constat din 180 de pacienþi cu varsta peste 60 ani, internaþi pe o perioada de 1 an (2008-2009) in Spitalul de Dermato-Venerologie Timisoara – 89 pacienþi (49,44%) au fost de sex masculin si 91 (50,55%) de sex feminin.
S-a urmarit frecvenþa apariþiei si preponderenþa in funcþie de sex in lotul de studiu a 20 de boli cutanate care afecteaza persoanele varstnice: modificarile trofice din insuficienþa venoasa cronica, dermatita eczematiforma, eczema endogena, epiteliomul bazocelular, psoriazisul vulgar, prurigo-ul, urticaria, Zona Zoster, eczematidele, lupusul eritematos diseminat, lichenul plan, keratoza seboreica, carcinomul spinocelular, cornul cutanat, verucile seboreice, celulita erizipeloida, vasculita nodulara, eritemul polimorf, limfomul cutanat si a trei parametri asociaþi bolilor respective ca diagnostice secundare: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si obezitatea.
Din ansamblul populaþiei varstnice studiate se poate observa un tip de pacient cu risc crescut – femeie cu varsta intre 80 si 90 ani, care traieste singura, si acolo unde exista asociere cu alte stari morbide.