Studii clinice si experimentale
ANCHILOZA TIBIO-TARSIANA, COMPLICATIE A INSUFICIENTEI VENOASE CRONICE sI FACTOR DE PROGNOSTIC PENTRU ULCERELE VENOASE: STUDIU PE 144 CAZURI

Introducere 
Insuficienta venoasa cronica (IVC) reprezinta o conditie patologica frecventa, intalnita la 20-25% din populatia adulta.

Obiectiv 
Evidentierea factorilor determinanti si a aspectelor clinice si imagistice privind anchiloza tibiotarsiana, complicatie a insuficientei venoase cronice.
Influentele acestei complicatii asupra raspunsului terapeutic in ulcerul de gamba.

Pacienti si metoda 
Am efectuat un studiu retrospectiv pe 144 bolnavi cu insuficienta venoasa cronica spitalizati in Clinica Dermatologie Craiova, pe parcursul unui an. Diagnosticul a fost stabilit pe baza anamnezei, examenului clinic general si a investigatiilor imagistice.
Datele le-am prelucrat statistic, folosind testul t-Student. Am comparat situatia sublotului bolnavilor care prezinta anchiloza tibio-tarsiana cu datele inregistrate la bolnavii cu insuficienta venoasa cronica ce nu au dezvoltat aceasta complicatie.

Rezultate 
Lotul a cuprins 73 femei si 71 barbati.
Bolnavii aveau varste cuprinse intre 40 si 85 de ani, cu o varsta medie de 66,6 ani a sublotului de bolnavi cuinsuficienta venoasa cronica fara anchiloza tibio-tarsiana si de 71,1 ani a sublotului cu anchiloza tibio-tarsiana. Din lotul bolnavilor diagnosticati in diverse stadii clinice de insuficienta venoasa cronica, prezentau anchiloza tibiotarsiana 17,36%, dintre care 64% barbati si 36% femei. In ceea ce priveste distributia sublotului de pacienti cu anchiloza tibio-tarsiana, 84% proveneau din mediul rural iar restul din urban. In sublotul bolnavilor cu anchiloza tibio-tarsiana s-au inregistrat 13 cazuri care aveau un istoric de sindrom posttrombotic si 12 cazuri cu istoric de varice. La cei fara anchiloza tibio-tarsiana, am constatat o frecventa mai mare a decompensarii insuficientei venoase pe istoric de varice hidrostatice (70,58%). In urma studiului, noi am constatat corelatie intre existenta anchilozei tibio-tarsiene, vechimea ulcerului si localizarea sa distala.
Nu am gasit o corelatie statistic semnificativa (p=0,5) intre prezenta /absenta anchilozei si mediul de provenienta sau sexul pacientilor.

Concluzii:
• Anchiloza tibio-tarsiana se coreleaza cu vechimea insuficientei venoase cronice si cu absenta masurilor pentru combaterea stazei venoase.
• Anchiloza tibio-tarsiana este intotdeauna insotita de alte manifestari ale IVC, iar ulcerele venoase sunt vechi rebele la tratament si sunt localizate frecvent distal.
• Anchiloza tibio-tarsiana este o complicatie a insuficientei venoase cronice neglijata si reprezinta factor de prognostic nefavorabil pentru ulcerele venoase.